Skip to main content
Kuvassa on kaksi naista, joista opettaja on etualalla selin ja osoittaa kasvot kuvaan päin olevaa vaaleaa huoltajaa, joka kuuntelee vakava ilme kasvoillaan. Kuva kuuluu Edumarin blogiin otsikolla Kun tunteet kuohuvat: opettajan ja huoltajan haastavat kohtaamiset ennen joululomaa.

Kun tunteet kuohuvat: opettajan ja huoltajan haastavat kohtaamiset ennen joululomaa

Opettajan ja huoltajan väliset suhteet ovat kouluyhteisön ytimessä. Haastavat tilanteet syntyvät usein ristiriidoista, jotka liittyvät lapsen oppimiseen, käyttäytymiseen tai koulun toimintatapoihin. Näissä hetkissä korostuu opettajan ja huoltajan välinen luottamus ja kyky rakentavaan keskusteluun.

Näin joululoman kynnyksellä on hyvä pysähtyä pohtimaan, kuinka haastavat kohtaamiset voidaan kääntää rakentaviksi. Loman lähestyessä tunnelataukset voivat kasvaa – kiire, stressi ja odotukset voivat vaikuttaa sekä opettajan että huoltajan valmiuteen kohdata toisensa.

Vanhempien pelot ja opettajien kuormitus

Moni huoltaja astuu koulun ovista sisään jännittynein tuntein. Taustalla voi olla kokemus siitä, ettei heitä kuulla tai ettei heidän lapsensa tarpeita ymmärretä. Vanhemmat voivat pelätä, että heitä pidetään epäpätevänä vanhempana tai että heidän lapsensa leimautuu ongelmalliseksi. Nämä tunteet saattavat kärjistyä tilanteissa, joissa lapsen käyttäytymisestä tai oppimishaasteista keskustellaan.

Toisaalta opettajat työskentelevät yhä vähemmillä resursseilla ja kovemmassa aikapaineessa. Vastuu oppilaiden oppimisesta, ryhmänhallinnasta ja kasvatuskumppanuudesta vaatii taitoa ja tasapainottelua. Haastavien huoltajien kohtaaminen voi tuntua raskaalta, erityisesti jos yhteistyö ei tunnu rakentavalta. Opettaja saattaa tuntea itsensä yksinäiseksi, erityisesti silloin, kun vanhemman kritiikki kohdistuu suoraan hänen työhönsä.

Yhteisen sävelen löytäminen koulunkäyntiin

Monesti ristiriitojen taustalla on väärinymmärryksiä tai eriäviä näkökulmia suhteessa lapsen tarpeisiin. Huoltaja näkee lapsensa yksilönä, jonka tunteet ja kokemukset ovat keskiössä. Opettaja puolestaan tasapainottelee yksittäisen oppilaan ja koko ryhmän tarpeiden välillä. Näiden näkökulmien yhteensovittaminen vaatii molemminpuolista ymmärrystä ja halua kuunnella.

Kuvassa on kaksi naista, joista opettaja on etualalla selin ja osoittaa kasvot kuvaan päin olevaa vaaleaa huoltajaa, joka kuuntelee vakava ilme kasvoillaan. Kuva kuuluu Edumarin blogiin otsikolla Kun tunteet kuohuvat: opettajan ja huoltajan haastavat kohtaamiset ennen joululomaa.

Miten näistä tunteikkaista tilanteista sitten päästään eteenpäin? Seuraavana muutamia käytännön vinkkejä, jotka voivat helpottaa haastavia kohtaamisia:

1. Luokaa turvallinen ilmapiiri
Aloittakaa keskustelu positiivisesti. Korostakaa sekä opettajan että huoltajan merkitystä lapsen koulunkäynnin asiantuntijana. Ilmaiskaa, että haluatte tehdä yhteistyötä. Tämä auttaa hälventämään ennakkoluuloja ja luo pohjan molemminpuoliselle luottamukselle.

2. Pysykää rauhallisena ja johdonmukaisena
Tunnekuohuissa voi olla houkuttelevaa reagoida nopeasti ja voimakkaasti, mutta rauhallinen ja johdonmukainen vuorovaikutus auttaa pitämään tilanteen hallinnassa. Jos toinen on tuohtunut, anna hänen purkaa tunteitaan ensin, ja vastaa sitten asiakeskeisesti.

3. Etsi yhteisiä tavoitteita
Muistuttakaa toisianne aika ajoin siitä, että teillä on yhteinen päämäärä: lapsen hyvinvointi ja oppiminen. Tämä voi auttaa siirtämään huomion ristiriidoista ratkaisuun. Tärkeää on, että asioista voidaan keskustella menemättä henkilökohtaisuuksiin.

Kohti rakentavaa yhteistyötä

On hyvä muistaa, että jokainen opettajan, huoltajan ja oppilaan kohtaaminen on mahdollisuus luoda ja vahvistaa yhteistyön perustaa. Vaikka haastavat tilanteet voivat tuntua raskailta, ne tarjoavat myös tilaisuuden oppia ja ymmärtää toista paremmin. Usein yhteistyön hedelmät nähdään positiivisina vasta jälkikäteen, joten tiukoissakin tilanteissa kannattaa pitää pää kylmänä ja oppimistavoitteet mielessä.

Kun syyskauden kiireet jäävät taakse, loma tarjoaa mahdollisuuden hengähtää ja reflektoida. Vuorovaikutuksen parantaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Mutta tunnekuohujen asetuttua, opettajan ja huoltajan yhteistyö voi avata uusia ja parempia mahdollisuuksia lapsen kasvun tukemiseen.

Edumar – Meiltä löydät monipuolisen, ajankohtaisen ja laadukkaan koulutustarjonnan. Jos et löydä sopivaa koulutusta valmiista tarjonnastamme, suunnittelemme tarpeitanne vastaavan koulutuksen. Ota yhteyttä!

Viimeisimmät artikkelit