Hyvä kollegiaalisuus on kuin voimavara, joka nostaa työyhteisön uusiin ulottuvuuksiin. Se synnyttää luovuutta, tehostaa tiimityöskentelyä ja parantaa työilmapiiriä. Toisaalta huono kollegiaalisuus voi olla työyhteisön myrkky, joka hidastaa edistymistä ja nakertaa henkistä hyvinvointia.
Hyvän kollegiaalisuuden lumo
Työpaikalla hyvä kollegiaalisuus muuttaa yksitoikkoisen päivän työn imuksi. Hyvät työkaverit ovat kuin taikajuomaa, joka tekee tiimityöskentelystä sulavaa tanssia. Silloin yksilön työpanoksen arvostaminen on itsestäänselvyys ja erimielisyydet sovitaan ilman kaunaa. Hyvät kollegat voivat olla jopa vahvin syy työpaikalla viihtymiseen tai työhön jäämiseen.
Hyvä kollegiaalisuus on myös avaintekijä luovuudelle ja innovatiivisuudelle. Kun tiimissä vallitsee positiivinen ilmapiiri, ideat lentävät vapaammin. Yhdessä luodut ratkaisut ovat usein nerokkaampia ja mokat helpompi sietää. Tällaisessa työympäristö ei pelätä virheitä, vaan ne ovat oppimiskokemuksia.
Huonon kollegiaalisuuden karikot
Valitettavasti kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kokeakseen työyhteisönsä harmonian. Huono kollegiaalisuus voi tehdä päivittäisestä työnteosta todellisen painajaisen. Se voi ilmetä piikikkäinä huomautuksina, vähättelynä tai jatkuvana puuttumisena toisen töihin kollegiaalisuuden nimeen vannoen.
Huono kollegiaalisuus rakentaa työpaikalle lasiseiniä ja -kattoja, jotka erottavat tiimin osiin ja estävät avoimen kommunikaation. Työntekijät voivat tuntea olevansa yksin, vaikka heidän ympärillään olisi ihmisiä. Tällainen ilmapiiri voi johtaa työmotivaation laskuun ja työssä uupumiseen.
Kollegiaalisuuden rakentaminen
Ei ole koskaan liian myöhäistä luoda parempaa kollegiaalisuutta työpaikalla. Positiivisen muutoksen luominen voi alkaa pienistä teoista, kuten ystävällisestä tervehdyksestä tai kannustavasta sanasta. Työyhteisö voi myös järjestää yhteisiä tapahtumia ja tiimipalavereita, jotka vahvistavat yhteishenkeä. Kollegiaalisuudesta tulee puhua rohkeasti ja sille on luotava pelisäännöt.
Hyvä kollegiaalisuus ei ole pelkästään yksilöiden vastuulla. Johtajilla on keskeinen rooli työpaikan kannustavan ja avoimen ilmapiirin luomisessa. Keskinäistä arvostusta voidaan vahvistaa palkitsemalla tiimin saavutuksia ja tarjoamalla mahdollisuuksia yhteistyöhön.
Kollegiaalisuus ei ole pelkkä sivujuonne työelämässä vaan sen ydin. Se on työyhteisön salainen ase, joka voi joko kohottaa sen uusiin korkeuksiin tai vetää sen uppeluksiin. Työpaikalla jokainen meistä luo yhteistä työilmapiiriä, joten valinta on lopulta meidän jokaisen käsissä.
Oletko sinä hyvä kollega?
Edumar – Meiltä löydät monipuolisen, ajankohtaisen ja laadukkaan koulutustarjonnan. Jos et löydä sopivaa koulutusta valmiista tarjonnastamme, suunnittelemme tarpeitanne vastaavan koulutuksen. Ota yhteyttä!