Skip to main content
parrakas mies, johon on kiinnitetty värikkäitä muistilappuja.

Tee muistiystävällinen teko!

Muisti tarkoittaa kykyä tallentaa ja palauttaa mieleen menneitä kokemuksia ja asioita. Muisti on tärkeä osa aivojen toimintaa, mielenterveyttä, vuorovaikutusta ja inhimillisyyttä. Siksi kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä ovatkaan muistiystävälliset teot.

Tärkeintä on pitää omasta ja muiden mielestä hyvää huolta. Levätä riittävästi ja luoda keinot stressaavista tilanteista palautumiseen. Kannattaa antaa sopivassa suhteessa mielelle aikaa muistaa ja hoksata niin menneitä kuin tulevaisuuden suunnitelmia.

Muistiystävällinen aivojumppa

Jokainen meistä on joskus hajamielinen. Muisti voi reistailla enemmän tai vähemmän, eikä se katso ikää. Hyvä uutinen on, että meistä jokainen voi vaikuttaa aivoterveyteensä ja tehdä muistiystävällisiä tekoja arjessaan.

Miten olisi vaikkapa kevyt muistitreeni läheisen kanssa? Anna toisen rauhassa palauttaa asia mieleen. Anna sitten muistivihje ja vasta tarvittaessa paljasta asia, joka piti muistaa. Muista, ettei kukaan ainakaan sättimisellä tai nalkuttamisella muista asioita yhtään aiempaa paremmin.

Muistiystävällinen ympäristö

Harva tulee ajatelleeksi, millainen on muistiystävällinen ympäristö. Siis siitäkin huolimatta, että muistiystävällinen ympäristö sopii meistä ihan jokaiselle. Sellainen ympäristö tai tila on selkeä, helposti tavoitettava sekä muistelua ja ajankulkua tukeva.

parrakas mies, johon on kiinnitetty värikkäitä muistilappuja.

Muistiystävällisessä ympäristössä on esimerkiksi selkeät perusrutiinit ja muistia helpottavia asioita. Miten olisi vaikkapa näkyvällä paikalla oleva muistitaulu, josta muistuvat mieleen viikon tärkeimmät tehtävät? Tai ulko-oven kahvassa roikkuva kotiavain, joka tarttuu siitä käteen lähdettäessä ovesta ulos?

Koulutusta muistisairauden kohtaamiseen

Joskus on hyvä sukeltaa pintaa syvemmälle kiehtovan mieleen ja muistin maailmaan. Kaikkein herkullisinta on osallistua koulutukseen, jossa puhutaan muistista, muistamattomuudesta ja muistisairauksista. Tärkeintä on napata koulutuksesta itselleen uusia oivalluksia, lempeää kohtaamisen taitoa ja muistamista helpottavia työkaluja.

Koulutuksissa pureudutaan merkkeihin, johon muistamattomuus liittyy. Niitä ovat esimerkiksi kyky ymmärtää aistien välittämää tietoa, kommunikoida ja ajatella selkeästi. Lisäksi koulutuspäivissä voidaan puhua sairauksien kriteereistä, muistitutkimuksista, hoitomuodoista, lääkityksistä ja vertaistuesta. Koulutuspaikan varaamisen voi jo laskea yhdeksi muistiystävälliseksi teoksi!

 

Edumar – Meiltä löydät monipuolisen, ajankohtaisen ja laadukkaan koulutustarjonnan. Jos et löydä sopivaa koulutusta valmiista tarjonnastamme, suunnittelemme tarpeitanne vastaavan koulutuksen. Ota yhteyttä!