Pärjäämme hyvin kansainvälisessä vertailussa koulutuksen ja terveydenhuollon osalta. Molemmat ovat maailman huippuluokkaa. Koronakriisissä digiloikattiin joustavasti etäkouluun ja hoitoalalla siirryttiin kriisintorjuntaan. Tasa-arvon luvatussa maassa ne työt hoidettiin valtaosin naisporukassa. Jako miesten ja naisten ammatteihin on Suomessa edelleen jyrkkä.
Eriytyminen miesten ja naisten töihin johtaa epätasa-arvoon
Perusopetuksen opettajista ja hoitoalalla kätilöistä vain kourallinen on miehiä. Vahva eriytyminen mies- ja naisoletettuihin aloihin johtaa taloudellisen ja poliittisen vallan, ja tulojen, jakaantumiseen epätasa-arvoisesti yhteiskunnassa. Erityisesti, jos maksetaan sama palkka samanlaisesta työstä, muttei samanarvoisesta työstä.
On selvää, että vahva julkinen sektori tuottaa valtaosan arkisista palveluista ja ylläpitää yhteiskunnan rakenteita. Ne mahdollistavat yhteisen ja yksityisten alojen toiminnan. Tasa-arvoinen palkkakeskustelu on siis paljon muutakin, kun tuottavuus- ja menoeräpuhetta naisvaltaisten alojen tappioksi.
Kiltti tyttö tekee työnsä kutsumuksesta
Naiset ovat miehiä koulutetumpia, mutta naisten keskiansiot ovat miehiä pienemmät kaikilla koulutustasoilla. Ovatko arvot palkoista päätettäessä silloin kohdillaan? Luutuneiden asenteiden mukaan kiltti tyttö ei tarvitse paljoa palkkaa. Hän kasvattaa ja hoivaa silkasta kutsumuksen halusta.
Vähälle huomiolle on jäänyt, ettei vahva mielenkiinto työtä kohtaan poissulje hyvää ansiotasoa. Koetaanhan monella miesvaltaisella ja hyvin palkatulla alalla suunnatonta mielenkiintoa, työnimua ja kutsumusta työtä kohtaan. Eipä ihme, että kutsumuksesta on muodostunut naisvaltaisilla aloilla miltei kirosana.
Riippuuko hyvä ammattitaito sukupuolesta?
Voisi olla paikallaan ajatella, ja viestiä laajemminkin, ettei pelkkä sukupuoli pätevöitä tiettyihin tehtäviin tai palkkaluokkiin. Siitä huolimatta viesti on vuodesta toiseen sama. Kasvatus-, koulutus- ja hoitoalalle kaivataan lisää miestyöntekijöitä. Työtehtävistä suoriutuminen ei kuitenkaan riipu sukupuolesta vaan hyvästä ammattitaidosta.
Naisvaltaisessa sote- ja koulumaailmassa on lähes identtiset lääkkeet alan vetovoiman takaamiseksi. Pähkinänkuoressa: palkat nousuun, työolot kuntoon ja urapolut käyttöön. Molempien alojen asiantuntijat ovat huolissaan muun muassa koulutuksiin hakeutuvien opiskelijoiden määrien laskusta ja alan houkuttelevuudesta, jollei muutosta tule.
Kansainvälistä naistenpäivää vietetään vuosittain 8.3.
Edumar – Meiltä löydät monipuolisen, ajankohtaisen ja laadukkaan koulutustarjonnan. Jos et löydä sopivaa koulutusta valmiista tarjonnastamme, suunnittelemme tarpeitanne vastaavan koulutuksen. Ota yhteyttä!