Jan Holmberg junassa kannettavan tietokoneen kanssa. Blogin otsikko on 5 tapaa pilata koulutuksen hyvä esitysmateriaali

5 tapaa pilata koulutuksen hyvä esitysmateriaali

Järjestämme paljon koulutusta ja valmennusta. Näemme sadoittain hyviä kouluttajia ja esitysmateriaaleja. Tähän blogitekstiin on koottu vauhdikkaan konkarikouluttaja Jan Holmbergin varmat vinkit, joilla kouluttaja voi mokata koulutusmateriaalin valmistamisen, esittämisen ja ymmärtämisen.

Meillä oli huippuhauskaa tämän listan laatimisessa. Jan vannoo, että hän on tehnyt kouluttajauransa alussa kaikki nämä mokat. Seuraavana siis 5 tapaa pilata hyvä esitysmateriaali!

1. Sählää ja selittele

Aloita koulutus sähläämällä koulutusmateriaalin kanssa. Nappaa esiin vanha tai toisen koulutusryhmän esitysmatsku. Ihmettele suureen ääneen, että mikäs ihmeen materiaali se tämä on. Vakuuttele koulutusyleisöllesi, ettet ole ehtinyt kiireidesi vuoksi tehdä koulutusmateriaalia kunnolla. Pelasta tilanne sanomalla: ei tämä esitysmateriaali ole mitenkään ihmeellinen, koska samat asiat voi lukea netistä.

2. Älä stressaa aikataulusta

Tee puolen tunnin esitystä varten noin 125 koulutusdian esitys. Sillä tavalla vältät kiusaantuneen hiljaisuuden ja opiskelijoiden kysymykset, jos diasi pääsisivät loppumaan ennen puheenvuorosi päättymistä. Yritä urhoollisesti juosta läpi esitysmateriaalia viimeiseen koulutusdiaan saakka, vaikka olet jo ylittänyt esitysaikasi. Helpoiten se onnistuu hyppimällä turhien koulutusdiojen yli. Se on varmasti yleisön mielestä raikas ja selkeä tapa seurata koulutuspuheenvuoroasi.

3. Epähavainnollista kaavioilla ja kuvilla

Havainnollista kouluttamaasi asiaa pikkuriikkisillä ja mahdollisimman monimutkaisilla kaavioilla. Kutista ne niin pieniksi kuin mahdollista, jotta niitä ei näe edes koulutuksen eturivillä istuvat. Muista varmuuden vuoksi pahoitella asiaa koulutettaville. Tämä dia ei varmaan näy teille, mutta näytän sen nyt kuitenkin. Kommentilla kuittaat näppärästi huonot ja epähavainnolliset kaaviokuvahässäkät.

4. Esitysmateriaalin persoonallisuus

Miksi ihmeessä käyttäisit esityksessäsi samoja selkeitä värejä ja kirjaisintyyppejä kuin ammattikouluttajat? Vain persoonallinen esitysmateriaali jää kuulijoiden mieleen. Kouluttajien massasta erottuu takuuvarmasti vaikkapa koulutusdioilla, joissa heleän vaaleanpunainen teksti on aseteltu herkästi vaaleansinistä taustaa vasten. Opittavia asioita kannattaa korostaa ja pitää opiskelijoiden mielenkiinto yllä. Siinä onnistut varmimmin vaihtelemalla erilaisia pieniä koukeroisia kirjasintyyppejä ja käyttämällä kursiivia.

5. Täydet koulutusdiat

On tärkeää, ettei koulutusdiaan jää ikävältä näyttävää tyhjää tilaa. Esitysmateriaali kannattaa ajatella ikään kuin aikuisten värityskirjana. Kaikki reunojen sisällä oleva tila on väritettävä tekstillä ja kuvilla. Nyrkkisääntönä on, että mitä täydempi jokainen sivu on, sen ammattitaitoisempi kuva kouluttajasta tulee ja sitä rentoutuneempia opiskelijat ovat. Juuri tällaista esitysmateriaalia on muuten koulutuspalautteissa kovasti kiitelty.

Mitä sinä lisäisit tähän hulvattomaan listaan? 😉

 

Edumar – Meiltä löydät monipuolisen, ajankohtaisen ja laadukkaan koulutustarjonnan. Jos et löydä sopivaa koulutusta valmiista tarjonnastamme, suunnittelemme tarpeitanne vastaavan koulutuksen. Ota yhteyttä!

Kommentit